A Hatalmas Színrabló ajándék játszóházzal

Bálint Ágnes Kulturális Központ egy igazán tanulságos zenés mesejátékkal várják a gyerekeket.
A Forrás Színház előadásában megtekinthető A Hatalmas Színrabló,
melynek belépőjegye mellé  30 perc vidámság is jár ajándékba a Mazsola Játszóházban.

Előadás ideje: 2014. december 28. vasárnap 10:00

Bálint Ágnes Kulturális Központ
(2220 Vecsés, Telepi út 43.)

Jegyár: 1.500 Ft
Családi (3 főtől): 1.250 Ft/fő

További infó: www.kulturba.hu

“Tor Åge Bringsvaerd műve eredeti színpadi játék, mely az oslói Nemzeti Színház számára készült. Nem dramatizált mese tehát. A szerző virtuóz módon birtokában van a gyermeklélek ismeretének, s mindannak, amire a fogékony kisgyerek már négy-öt esztendős korában naponta rácsodálkozik, ha a televízió képeit nézi, vagy elcsíp valamit a felnőttek napi beszélgetéseiből. Tudjuk jól, a gondolkodó kisgyerek választ szeretne kapni olyan dolgokra is, melyekről azt hallja, hogy az a felnőttekre tartozik inkább… A norvég író ebben a művében végső soron annak ad hangot, ami az emberiség örök témája, de az elmúlt század tapasztalatai után különösképp időszerű: hogyan lehetne megóvni földünket az erőszak és az emberi gonoszság hatalmától és veszélyeitől. Következtetése gyermeki, de pedagógiai sugallatában rendkívül tisztességes: kis nézőit ráismerteti arra, hogy az összefogás erejével a sötét hatalmakat is le lehet győzni.

Joggal írta a szerző műfaji megjelölésül: „Játék gyerekeknek 4-től 94 éves korig.” A történet annyira átfogó értékeket érint, hogy valóban mindenkihez szólhat. Jó és rossz a mesék egyszerű természetességével válik benne ketté: a jót a bumfordi Bohóc és a varázsló Macska képviseli, míg a rosszat, a gonoszságot a főgenerálisként, hivatali főnökként és bankvezérként is emlegetett Hatalmas Színrabló.

A Színrabló olyasfajta rém, mint a hagyományos gyermekmesék vasorrú bábája. Csakhogy sokkal felnőttebben gonosz. Nem embereket, kivált nem gyermekeket rabol, hanem csak a színüket, a mosolyukat, a muzsikájukat veszi el: az életük értelmét tehát. S ráadásul éppen azért, mert „szereti a szépet”. A tanulságok ily módon a köznapi önzés megvetésétől a társadalmi méretű erőszak, a hatalommal való mindenféle visszaélés elutasításáig levonhatóak, hogy végül a játszó és néző „gyerekek” együtt énekelhessék: „a szabadság ritka kincs”.”

Katona Imre rendező

Print