Gyakorlati tanácsok a bölcsődei beszoktatáshoz

images (4)

Bölcsőde feladata

A bölcsőde feladata a 0-3 éves korú gyermekek napközbeni ellátása, gondozása, nevelése.  A kötődés kialakításában fontos szerepet játszik a saját gondozónői rendszer, melynek köszönhetően a kisgyermek igényinek kielégítését, a gondozási műveleteket az anyuka fokozatosan adja át a gondozónőnek.
A gondozási feladatokat ( pelenkázás, öltöztetés, etetés stb.) mindig ugyanaz a gondozónő végzi. A bölcsődébe való beilleszkedést egy 3 hetes beszoktatási időszak előzi meg, melynek célja, hogy a kisgyermek lassan, fokozatosan barátkozhasson meg az új környezettel, társakkal és beleszokjon az új élethelyzetbe!

Beszoktatás

A beszoktatás nem könnyű folyamat, képzeljük csak magunkat a kisgyermek helyzetébe: az addig megszokott otthoni környezetből belecsöppen egy teljesen idegen környezetbe. Az első időszakban ezért türelmesnek kell lennünk és semmi esetre sem szabad éreztetnünk gyermekünkkel, hogy bizonytalanok lennénk a bölcsődébe adással kapcsolatban. Maradjunk tehát határozottak, beszélgessünk sokat gyermekünkkel, próbáljuk meg tudtára adni, hogy a bölcsőde egy meleg, szeretetteljes hely, ahol lehetősége van megismerkedni társaival, a gondozókra pedig bármikor számíthat!

Hogyan készüljünk fel a bölcsődére?images (6)

Már a beszoktatási idő előtt pár héttel érdemes minden nap egy kis időt beszélgetni a bölcsődéről. Milyen hely is az? Mennyi érdekes játék van, sok egyidős kisgyermek stb.

Gyakran sétáljunk a környéken, kintről szemléljük az udvart, az ottani játékokat. Próbáljunk kedvet csinálni a bölcsibe járáshoz :)

Jegyezzük fel a bölcsőde napirendjét, és beszoktatás előtt próbáljuk meg nagyjából összeegyeztetni a gyermekünk napirendjével. Ez azért fontos, mert a bölcsődei napirend kötött, mindig minden ugyanabban az időben történik, ez pedig fokozza a gyermek biztonságérzetét, mivel tudni fogja mi után mi következik. Tehát ha a bölcsődében az ebéd 12-kor kezdodik, érdemes hasonló időponthoz szoktatni a gyermeket, így az ebéd utána elalvás sem fog problémát okozni.

Hogyan tegyük mindezt?

Ha a bölcsődében az említett példa szerint 12-kor van ebéd, a mi gyermekünk viszont csak 1-kor eszik, 10-15 perccel próbáljuk meg minden héten kicsit előrébb hozni az otthoni ebédeltetést, így mire bölcsődébe kerül a kisgyermek megszokja az új napirendet, így ott ez már nem fog gondot okozni.

images (7)Mit vigyünk magunkkal a bölcsibe?

Ez bölcsődénként eltérő lehet, kérdezzünk rá a gondozónőnél. Ami biztos, hogy kelleni fog:

- pelenkás gyermeknél: pelenka, törlőkendő, popsikrém

- váltó cipő, váltóruha, ha esetleg át kell öltöztetni a gyermeket ( kifolyik a pisi, leönti magát, kézmosásnál vizes lesz a ruhája stb.) érdemes mindenből legalább 2 váltást a szekrénybe tartani.

- a gyermek cipőjébe, kabátjába írjuk bele a nevet, esetleg ha már tudjuk, belerajzolhatjuk a jelét is.

- általában a bölcsődék kérni szoktak havonta tisztálkodási csomagot, pl. papírzsebkendőt, szobatiszta gyermeknél wc papírt, esetleg folyékony szappant, de minden esetben kérdezzünk rá a gondozónőnél, aki mindenről részletesen tájékoztatni fog bennünket!

-cumit, alvókát is nyugodtan magunkkal vihetünk, de nagyobb, értékesebb játékot, ékszert hagyjunk inkább otthon.

images (3)

Minden esetben működjünk együtt a gondozónővel, beszéljük meg vele a gyermekünk szokásait, mivel lehet megvigasztalni, mi a kedvenc játéka.
Ha a gyermek látja, hogy a szülő jó kapcsolatban van a gondozóval, sokkal nyugodtabb lesz, és nagyobb biztonságban fogja érezni magát!

 

 

Kitartást, és sok önfeledt játékot kívánok a bölcsődei hétköznapokhoz! :)

Ferencziné Horváth Krisztina
csecsemő- és gyermeknevelő- gondozó